Sportief bewegen met de ziekte van Parkinson

Bewegen: gezond en nog leuk ook!

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Ook voor mensen met Parkinson is het goed om meer te bewegen. Door regelmatig in beweging te komen ťn te blijven, zult u zich een stuk prettiger voelen.
 

Bewegen en gezondheid

Sportief bewegen heeft geen effect op het ziekteverloop. Maar regelmatig bewegen heeft wel een positief effect op de gezondheid. Dit geld voor ook voor ParkinsonpatiŽnten. Voldoende lichaamsbeweging verlaagt de kans op diverse andere ziektebeelden, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht, suikerziekte en botontkalking. Vooral als u samen met andere beweegt, zult u zich prettiger voelen. Want bewegen is niet alleen goed voor uw lijf, het is nog gezellig ook.
 

De ziekte van Parkinson en bewegen

Sportief bewegen heeft geen nadelige gevolgen voor het ziekteproces. Bevindt u zich in een ernstigere fase van de ziekte, let er dan op dat u uzelf niet voorbij loopt. Dit kan namelijk na afloop resulteren in meer vermoeidheid, waardoor het bewegen tijdelijk wordt bemoeilijkt. Pas het bewegen aan naar de mogelijkheden van dat moment en bepaal zelf uw grenzen.
 

Beweegadvies

In principe zijn er geen beperkingen voor u. Kies vooral een sportieve activiteit waaraan u plezier beleeft! Of die makkelijk is aan te passen aan uw mogelijkheden, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, golf, yoga, dansen, Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) en bewegingsgroepen voor ParkinsonpatiŽnten. Relatief minder geschikt zijn sportieve activiteiten die zeer vermoeiend zijn, waarbij bewegingen elkaar in snel tempo opvolgen. Meer weten over uw bewegingsmogelijkheden? Klik op beweegaanbod. Wilt u vooraf een persoonlijk beweegadvies? Klik op beweegadvies.
 

Samen bewegen

Bewegen in een groep heeft als voordeel dat u samen beweegt met anderen die ongeveer net zo fit zijn als u. Veel mensen vinden dit stimulerend. De deskundige begeleiding zorgt ervoor dat u zich niet te veel belast, maar ook niet te weinig. Samen bewegen bevordert bovendien de sociale contacten. Er zijn ook oefengroepen voor mensen met de ziekte van Parkinson onder leiding van een fysiotherapeut of sportleider.
 

Beweegtips

Hier volgen tips om op verantwoorde wijze in beweging te komen en te blijven:
  • Blijf vanaf de diagnose zolang mogelijk uw favoriete sport(en) beoefenen, maar let wel op uw beperkingen.
  • Minimaal een half uur per dag sportief bewegen is een gezond streven.
  • Kies voor een activiteit of sport die u leuk vindt en die bij u past.
  • Luister goed naar uw lichaam.
  • Bouw duur, intensiteit en frequentie van de activiteiten langzaam op.

Meer informatie over bewegen met de ziekte van Parkinson?

Neem dan contact op met de Parkinson Vereniging.

 
Of klik op onderstaande downloads.
                   
< terug  |  print