Sportief bewegen met multiple sclerose

Bewegen: gezond en nog leuk ook!

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Meer bewegen is juist voor mensen met Multiple Sclerose (MS) een goed idee. Door regelmatig te bewegen, bevordert u uw algehele conditie.

 

Sportief bewegen en MS

(Sportief) bewegen heeft geen (negatieve) invloed op het algemene ziekteverloop van MS. Door (sportief) actief te zijn treden dezelfde algemene effecten op bij personen met MS als bij personen zonder MS. Vanwege de grote diversiteit in klachten en symptomen van MS zal de mate waarin lichamelijke effecten optreden echter individueel verschillend zijn. Om gezond te blijven is voldoende lichaamsbeweging essentieel. Elke extra lichaamsbeweging bovenop de algemene dagelijkse hoeveelheid is meegenomen. Iets is beter dan niets!
 

Sport- en bewegingsadvies

In het algemeen zijn alle bewegingsvormen goed waarbij u nog gewoon kunt praten. Aan te bevelen activiteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen (handbiken), en zwemmen. Probeer ook in het dagelijks leven meer te gaan bewegen door vaker te fietsen in plaats van auto te rijden, de trap te nemen in plaats van de lift en wandelend boodschappen te doen. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen van minimaal een half uur per dag matig intensief bewegen is ook goed voor u.
Het allerbelangrijkste is dat u een activiteit kiest die bij u past en die u leuk vindt. Hierdoor zal het makkelijker zijn om de activiteit vol te houden. Bekijk de mogelijkheden om sportief te bewegen bij u in de buurt. Bewegen in een groep heeft als voordelen dat het gezellig is, u ontmoet nieuwe mensen en het kan een extra motivatie vormen om de activiteit vol te houden.
 

Advisering door een behandelaar

Vraag uw neuroloog, revalidatiearts, fysiotherapeut of MS-verpleegkundige vooraf advies over mogelijke bewegingsactiviteiten en neem zeker contact met hen op als u meer dan Ĺnormaleĺklachten ondervindt ten gevolge van het sportief bewegen.
 

Beweegtips

Hier volgen tips om op verantwoorde wijze in beweging te komen en te blijven:
  • Kies een activiteit die u leuk vindt en die bij u past.
  • Bouw de activiteit geleidelijk op. Bij voorkeur onder deskundige begeleiding.
  • Tijdens een schub of exacerbatie, zeker in combinatie met een corticostero´denbehandeling, wordt intensieve sportbeoefening afgeraden.
  • Evaluatie van de sportactiviteit kan plaatsvinden tijdens de algemene controleafspraak met neuroloog, revalidatiearts, MS-verpleegkundige of fysiotherapeut.

Meer informatie over leefstijladvies en bewegen met MS?

Neem dan contact op met de Multiple Sclerose Vereniging Nederland.
 
Of klik op onderstaande downloads.
                   
< terug  |  print