Sportief bewegen met longaandoeningen (Astma/COPD)

Bewegen: gezond en nog leuk ook!

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Ook voor mensen met astma of COPD is het goed om meer te bewegen. Door regelmatig in beweging te komen én te blijven, zult u zich een stuk prettiger voelen.

 

Bewegen en gezondheid

Regelmatig bewegen met een matige intensiteit kan al leiden tot een verbetering van uw uithoudingsvermogen, spierkracht en lichaamsgewicht. De kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en osteoporose (botontkalking) neemt door beweging af. Vooral als u samen met andere beweegt, zult u zich prettiger voelen. Want bewegen is niet alleen goed voor uw lijf, het is nog gezellig ook. 
 

COPD en bewegen

Bij mensen die regelmatig lichamelijk actief zijn, kunnen de ademhalingsklachten verminderen. Spiercellen ‘leren’ beter om te gaan met zuurstof. Hierdoor kunt u met minder zuurstof toch meer doen. Door conditieverbetering raakt u minder snel vermoeid en herstelt u meestal sneller na een griep of verkoudheid.  
 

Beweegadvies

Activiteiten die het uithoudingsvermogen verbeteren zijn zeer geschikt voor mensen met COPD. U kunt daarbij denken aan wandelen, tuinieren, fietsen of baantjes trekken in het zwembad. Leuke alternatieven zijn golf, badminton en fitness. Als u geruime tijd niets gedaan heeft, is het verstandig om rustig te beginnen. Begin bijvoorbeeld met 10 minuten bewegen. Probeer hier een paar minuten per dag aan toe te voegen. Een gezond streven is om minimaal 30 minuten per dag actief te zijn. Meer weten over uw bewegingsmogelijkheden? Klik op beweegaanbod. Wilt u vooraf een persoonlijk beweegadvies? Klik op beweegadvies.
 

Beweegtips

Hier volgen tips om op verantwoorde wijze in beweging te komen en te blijven.
  • Kies een activiteit die u leuk vindt en die bij u past.
  • Vertel uw begeleider/medesporter over uw longaandoening, zo voorkomt u onbegrip.
  • Bouw duur en frequentie geleidelijk op.
  • Activiteiten in zwembad, natuur en fitnesscentrum zijn zeer geschikt voor mensen met COPD.

Meer informatie over bewegen met een chronische longaandoening?

Voor meer informatie over bewegen met astma klik hier.
  
Ook is er nu een aparte folder beschikbaar voor jongeren met astma.
                   
 
< terug  |  print